2022. január 17. 10:57 - Nita0605

Filmajánló az egészség jegyében

Az egészség a legnagyobb érték. Néha traumákat kell átélnünk ahhoz, hogy ez realizálódjon bennünk. Máskor a halál testközelből történő megtapasztalása szükséges ahhoz, hogy odafigyeljünk testünk működésére. Az egészséges életmód lerágott csontnak számít. A legtöbben csak igyekeznek túlélni a hétköznapokat, és sem pénzt, sem odafigyelést nem szentelnek saját szervezetük támogatásának. Schopenhauer igazán jól fogalmazta meg a lényeget, mely szerint; „Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.”

To the Bones

Kevesen ismerik igazán, hogy miről is szól az anorexia. A To the Bones Marti Noxon rendezésében tökéletesen bemutatja, hogy a betegség hátterében a soványságon és az étel elutasításán túl mi minden áll. A rendező és forgatókönyvíró a briliáns Éles tárgyak című sorozatban is megmutatta, mire képes egy igazán jó thriller-dráma. Történetei úgy kúsznak be az ember fejébe, hogy onnan igen nehéz kiverni azokat.

Az egészség ellenszere

„Mi vagyunk az egyetlen olyan faj, amely képes az önvizsgálatra. Az egyetlen faj vagyunk, amely rendelkezik az önbizalomhiány mérgével, mely beleíródott a genetikai kódunkba. Az adottságainkat megcsúfolva építünk, vásárolunk, fogyasztunk. Az anyagi siker illúziójába burkoljuk magunkat. Csalunk és becsapjuk magunkat, miközben kaparunk azért, hogy felérjünk a csúcsára valaminek, amit úgy határozunk meg, hogy teljesítmény. Felsőbbrendűség a többi emberhez képest.”

Bore Verbinski elképesztő képi világot tár elénk a 2017-es Az egészség ellenszerében. A Hohenzollern-kastély adta hozzá a fenséges helyszínt, értelmezése és főként végkifejlete azonban sokakban kétségeket hagyott. A sztori és a képi világ kétségkívül többféleképpen értelmezhető, és a konkrét történet túl olyan civilizációs helyzetekre, megbetegedésekre hívja fel a figyelmet, melyek valós problémaként vannak jelen társadalmunkban.

Ugyanakkor a film akkor is megállja a helyét, ha csak egy magával ragadó sztorira vágysz, ami nem enged a képernyő elől, és végig fogva tart. Persze a film kapott hideget-meleget a kritikusoktól a történetben felfedezett számos logikátlanság és következetlenség miatt. Úgy vélem, akit Az egészség ellenszere beszippantott, az mindezek felett simán szemet huny. Mindenesetre számomra sokszor nézős kategória, egyedi hangulattal.

forest-238379_960_720.jpg

Te nem vagy te

Ha a könnyed málnaszörp filmek kötnek le, akkor ez a történet nem Neked lett kitalálva. A Hilary Swank által zseniálisan megformált Kate-nél ALS-t, vagyis amiotrófiás laterális szklerózist diagnosztizálnak. Élete kettétörik, házassága zátonyra fut, mégis van valami, ami újszerű csillogást visz életébe. Nem más ő, mint Bec szerepében Emmy Rossum, akivel többek között már a Holnaputánban is találkozhattunk. A két nő között sajátos kapcsolat alakul ki, mely élet és halál mezsgyéjén táncol.

A dráma meghökkentő, elsöprő erejű, és bizony a könnycsatornákat sem kíméli. Úgy gondolom, néha azonban érdemes a hasonló történeteknek esélyt adni, hiszen ismételten rávilágítanak azok az élet felbecsülhetetlen értékére és törékenységére. Mindemellett a filmzene is figyelmet érdemel.  

5 történet az elmezavarról

Érdemes visszautazni a filmtörténelemben 2013-ba az 5 történet az elmezavarról-ért. Az amerikai filmdráma 85 perce alatt 5 történetet ismerhetünk meg. 4 nő és 1 férfi tragédiáját, melyet mentális problémájuk okoz. Skizofrénia, bipoláris zavar, depresszió, poszttraumás stressz – olyan betegségek ezek, melyekkel a hétköznapi ember ritkán kerül kapcsolatba. Vagy ha mégis, akkor a társadalmi megítélés és a „mit fognak szólni mások”- teóriák miatt inkább titkolják azt.

Egy olyan társadalomban, amelyben a depressziót sokan unalomként és figyelemfelkeltésként bélyegzik, nem ismerik el a poszttraumás stressz létjogosultságát, vagy egészen egyszerűen kirekesztik a mentális zavarokkal küzdőket, nehéz felvállalni, ha a földi pokol e változatainak valamelyike életünk részét képezik. Az 5 történet az elmezavarról a mentális betegségeket hozza kicsit közelebb az átlagemberhez, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek nem az elmebaj egy verziói, hanem gyakran inkább az élet és a velünk történtek nem kívánt hozadékai.  

Címkék: film mozi életmód
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujragondolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2116815984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása