2022. január 18. 13:33 - Nita0605

5 tuti vígjáték- mert a humor mindenen átsegít

Van valami, ami képes átsegíteni az élet legnehezebb pillanatain is. Azonnal oldja a feszültséget az emberek között, és még egy kínos szituáció is átvészelhető segítségével. A humor a legjobb gyógyír a rosszkedvre, a lelki fájdalmakra. Napjainkban nem csak a stand up műfaj örvend nagy népszerűségnek, hanem a humor, mint filmes témakör is. De vajon milyen az igazán jó vígjáték? Vannak még ilyenek manapság? 

A fekete, kissé már-már morbid humor nem mindenki tetszését nyeri el, és korosztályonként változik az is, hogy minek hatására mosolyodunk el, vagy hahotázunk önfeledten. Néha a kevésbé közönségkedvenc vígjátékokban bukkanni rá a felejthetetlen helyzetkomikumra, de az igazi kasszasikerek között is akadnak humoros alkotások. A következő 5 vígjáték ugyan a maga klasszikus eleganciájában vett humorral, és a Woody Allen-féle megmosolyogtató szituációkkal nem rendelkezik, de ha egy populáris, könnyen fogyasztható történetre vágysz, ami igenis jó poénokkal van teletűzdelve, akkor a következők között találhatsz kedvedre valót. Személyes kedvenceim a populáris kategóriában, és számomra kétségkívül többszörnézős vígjátékok. 

Terhes társaság

A bíró című nagy sikerű drámából ismert Robert Downey Jr. és a Másnaposok Zach Galifianakis-e alkotják azt a párost, akiknek a véletlenek összjátékaként együtt kell megtenniük az Atlantából Los Angelesbe vezető utat. Mivel az összes járatról sikerül kitiltatniuk magukat, így autóval vágnak neki az útnak, számos kalandba és abszurd szituációba csöppenve. A road movie néha akár ízléstelennek is vélhető poénjai az arra nyitottak esetében komoly röhögőgörcsöket okozhat, de persze nem hiányozhat belőle a férfibarátság és a kölcsönös szimpátia kialakulásának szála sem. Drog, zsaruk, gusztustalan poénok, abszurd helyzetek- a Terhes társaság legalább ennyit kínál. 

woman-6325455_960_720.jpg

Családi üzelmek

Ha a poénok stílusát vesszük alapul, akkor a Családi üzelmek ( We’re the Millers ) kifejezetten illeszkedne az előző vígjátékhoz. Jason Suedeikis akkora tahót játszik benne, hogy annak nehezen érne bárki is a nyomába, a drogszállítmány célba juttatásáig alkalmi partnere, Jennifer Aniston pedig egyszerre dögös, vicces és találékony. Ez utóbbira nagy szüksége is lesz a párosnak, hiszen a road movie során számos abszurd helyzetbe és veszélyes szituációba keverednek. Mindebben úti társuk az Emma Roberts által megformált Casey, a problémás lány, és Kenny, az Útvesztőből már ismert Will Poulter. A poénok nagyon a helyükön vannak, és mind a 110 perc abszolút élvezhető, még a káromkodások és gyakran korhatáros poénok ellenére is. 

A csúf igazság 

Katherine Heigl és Gerard Butler képességeit úgy gondolom, senkinek nem kell bemutatni. A csúf igazságban olyan helyzeteket vehetünk górcső alá, amelyekben akár saját magunk is belekerülünk nap mint nap. A férfi-nő közötti kommunikációban bizony sokszor félreértjük a másikat, és olyan képet igyekszünk festeni magunkról, amilyenek egyáltalán nem vagyunk. A vígjáték a tipikus férfi és a hamisítatlan női viselkedést parodizálja ki, és talán arra is választ igyekszik adni, hogy vajon az ellentétek tényleg vonzzák-e egymást. Az igazság pedig sokszor nem is olyan csúf, mint azt elsőre gondolnánk. 

Förtelmes főnökök

Az azóta második részt is megért Förtelmes Főnökök poénjai helyzetkomikummal társulnak és olyan téma köré csoportosulnak, aminek gondolatával talán a néző is eljátszott már egyszer-kétszer. Mit tehetsz, ha eleged van a nagyképű, hatalommániás, csicskáztató, vagy éppen szexmániás, zaklató főnöködből? Hát persze, hogy a gyilkosság a válasz! Mielőtt azonban véres krimire számítanál, érdemes tudnod, hogy Förtelmes Főnökök inkább egy remek vígjáték, amit éppen elég csak annyira komolyan venni, amennyire a szereplők saját magukat. A sztorihoz nem kisebb színészek adják nevüket, mint Kevin Spacey, Jennifer Aniston, Colin Farrel, a Családi üzelmekből ismert Jason Suedeikis, vagy Donald Sutherland. 

Starsky és Hutch

Drogok, jó csajok, beteg poénok, rosszfiúk és jófiúk egyaránt jelen vannak a Starsky és Hutch 2004-es mozifilmjében. Az 1970-es évek sorozatának egykori hangulatát igyekszik visszahozni a movie, és ebben nem kisebb nevek vállalnak szerepet, mint Ben Stiller és Owen Wilson. A karótnyelt David Stursky kénytelen együtt dolgozni a magánéletben és munkában is lazább erkölcsöket valló Ken Hutchinson-nal. Az eredmény pedig totális káosz, álruhák, drogok, meleg bűnözők és Carmen Electra dögös rucikban. A rosszfiút játszó Vince Vaughn alakítása is megér egy misét, a Bay City nyújtotta környezet pedig visszarepít az időben, és akár úgy is érezhetjük magunkat, mintha a GTA Vice City játék utcáin autózgatnánk főhőseinkkel együtt. 

 

Címkék: film mozi
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujragondolo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016817332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2022.01.20. 14:23:20

Hű de másképp látjuk a jó vigjáték fogalmát. Rühelltem az összes általad emlitett filmet (talán a Förtelmes főnökök kivételével). Semmi gond, az a jó ha nem egyforma az izlésünk csak megjegyeztem. Talán a korbeli különbség, vagy valami egyéb, a franc se tudja.
Ha mindenképp ez a stilus, akkor nekem inkább a Ford Fairline, Csak a zene kell (Get Crazy)
Keresd a nőt (There's Something About Mary), Tökös tekés (kingpin) volt, amikor ilyen jellegű poénokra voltam kiváncsi.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.01.20. 14:23:47

Ebből kettőt még nem láttam és a többit is csak csatornákat kapcsolgatva részenként.

A "Terhes társasághoz" kedvet kaptam, megnézem. Köszönöm az ajánlást.

Nita0605 2022.01.20. 14:47:20

@mojoking77: Nem vagyunk egyformák, és ez tényleg pont így jó. A felsoroltjaid között van, ami felkeltette az érdeklődésem.

Nita0605 2022.01.20. 14:48:26

@TanNé: Szerintem remek, kikapcsoló vígjáték. Jó filmezést!

kétszeres vuvuzelaművész 2022.01.22. 17:12:07

"A bíró című nagy sikerű drámából ismert Robert Downey Jr. és..."
Biztos hogy pont ez a legközismertebb szerepe amivel fel lehet hívni rá a figyelmet? :) :) :)

Nita0605 2022.01.22. 17:14:20

@kétszeres vuvuzelaművész: A bíró című filmre inkább érdemes felhívni a figyelmet. :)

bontottcsirke 2022.01.23. 16:51:30

A fiatalabb generáció szerint a vígjáték már egészen más dolgokról szól, mint a negyvenes korosztálynál. Én a három amigot, a fogd a pénz és fuss-t vagy a kár az ace ventura első részét mondanám. De még a shopő stop féle filmek vagy akéár a spagetti westernek is több komédiát tartalmaznak , mint a A blogban felsorolt gyenge helyzetkomikumok.
süti beállítások módosítása